主頁 > 論壇
回應主題
留言者 留言
cat Posted - 15/11/2007 22:22:30
請問
我經常生暗瘡係個鼻度..宜家又爆發啦..生左兩粒分別係鼻頭同埋鼻翼度..好大粒..宜家按落去仲覺得淋淋地..有水咁...而有一粒仲好紅...有血但出唔到來-.-
想問..點算好.到底係出左咩問題呢?
想問..有無咩藥方可以俾我參考下呢..去試下.因為之前睇過中醫都無咩用..到宜家兩粒野仲維持左2個禮拜..似乎唔肯消失.哈~請幫幫手呀..無咩面見人.thx!
ROSE Posted - 29/11/2007 10:58:31
頭面部有好幾條經脈循經, 所以受到多個臟腑的影響.
http://www.shen-nong.com/chi/principles/twelvemeridian.html

經由醫師望聞問切, 根據暗瘡爆發情況來辦証最確切. 清肝熱, 清脾胃, 清肺熱, 醫師所開的方藥很不同.

cat Posted - 24/11/2007 11:57:45
^^ 也謝謝你的回答呀..張先生~~~~
其實有人說是肝熱, 又說是脾胃濕熱..那即是什麼? 有什麼不同呢/
张伟城 (香江愚医) Posted - 19/11/2007 10:59:09
由于来信没有讲及脉象和舌象,比较难判断你的体质和寒热虚实。但就你简单的描述可以知道是由于脾胃问题造成的。由于鼻头属于脾,鼻翼属于胃,脾胃湿热就会出现暗疮。因此,可以推断你的肠胃肯定不好,可能有严重的便秘,或许你特别喜欢吃烧烤煎炸的食物或甜品之故。如果暗疮呈乌黑色,缠绵难愈,体质必然很差,这就不能见疮治疮,否则永不断根,这时就要扶正驱邪,标本兼顾。针灸对此病疗效最好,单用艾灸就可把暗疮自然消退。调理肠胃用半夏泻心汤,情绪郁结用逍遥散加减。请咨询你熟识的注册中医师。

cat Posted - 16/11/2007 23:12:09
^^ 唔該你劉醫師~~
我會聽話的.
劉醫師 Posted - 16/11/2007 18:35:24
鼻頭有暗瘡屬肺熱,中醫以清熱涼血解毒治療可以解決.
注意千萬不要擠壓暗瘡, 在面上由鼻至下巴區又稱為”危險三角”, 血管直接入腦,萬一擠進一些發膿細菌入腦, 就好危機. 如果暗瘡部位有明顯的紅腫熱痛,出現毛囊炎, 膿腫等, 應該看皮膚專科, 服抗生素.

返回